Eredmény 6

Leo a diam sollicitudin tempor id eu nisl nunc. Dui faucibus in ornare quam viverra orci sagittis eu volutpat. Aliquet eget sit amet tellus cras adipiscing. Netus et malesuada fames ac turpis egestas sed. Molestie ac feugiat sed lectus vestibulum mattis ullamcorper velit sed. Eget nunc scelerisque viverra mauris in aliquam. Lorem donec massa sapien faucibus et molestie ac feugiat sed. Tincidunt vitae semper quis lectus. Mattis enim ut tellus elementum sagittis. Nisl tincidunt eget nullam non nisi est sit amet facilisis. Elementum nisi quis eleifend quam adipiscing. Scelerisque purus semper eget duis at tellus at. Dui id ornare arcu odio ut. Viverra orci sagittis eu volutpat odio facilisis mauris sit. Purus non enim praesent elementum. Mauris cursus mattis molestie a iaculis at erat pellentesque adipiscing.

Amet luctus venenatis lectus magna. Tortor condimentum lacinia quis vel eros donec. Sollicitudin tempor id eu nisl. Et netus et malesuada fames ac turpis egestas maecenas pharetra. Morbi tempus iaculis urna id volutpat lacus laoreet non curabitur. Sed cras ornare arcu dui vivamus arcu felis bibendum ut. At risus viverra adipiscing at in tellus. Elit duis tristique sollicitudin nibh sit amet commodo. Massa sed elementum tempus egestas. Imperdiet dui accumsan sit amet nulla facilisi morbi. Viverra aliquet eget sit amet tellus cras adipiscing. Interdum velit euismod in pellentesque. Purus ut faucibus pulvinar elementum integer. Nulla pellentesque dignissim enim sit amet venenatis urna cursus. Risus feugiat in ante metus. Velit laoreet id donec ultrices tincidunt arcu. Ac tortor dignissim convallis aenean.

Hencseiné Grain Andrea

Gyógypedagógus, logopédus

A Lendület Centrumban azoknak, az elsősorban 4-14 éves gyermekeknek tudok segíteni, akiknél nyelvi elmaradás tapasztalható, artikulációs problémákkal küzdenek, beszédészlelésük, beszédértésük gyengébb. Azokat is szeretettel várom, akik szeretnének felkészülni az iskolára, az iskolában jelentkező olvasás-, írás tanulási nehézségeik leküzdéséhez keresnek segítséget, vagy csak bizonytalanok és felmérést, tanácsadást szeretnének.

Szakterületeim
 • 2009-ben végeztem kiváló eredménnyel a Kaposvári Egyetemen logopédusként
 • Jelenleg mester gyógypedagógusi tanulmányaimat folytatom az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.
 • Az eltelt évek alatt a megye rengeteg óvodájában lehettem a gyerekek segítségére, emellett több városban a diagnosztikus munkában is részt vettem.
 • Számos szakmai továbbképzést végeztem például beszédészlelés, beszédtechnika, tanulásmódszertan területeken és tervezem ezt a jövőben is
 • Jelenleg a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pécsi Tagintézményében dolgozom főállásban, és vezetem a pécsi és megyei logopédia munkaközösséget.

A SEAS -Scientific Exercises Approach to Scoliosis

Alapelve a személyre szabott önkorrekció: a páciens külső segítség nélkül, aktív izommunkával korrekciót hoz létre (aktív önkorrekció), az előzetes RTG és fizikális vizsgálat alapján. Az önkorrekció minden esetben személyre szabott mozdulatokból áll. A gyakorlatok a mindennapi élethelyzetekbe is bekerülnek. A SEAS célja, hogy elkerülje, vagy lassítsa a scoliotikus görbületek merevvé válását. A SEAS saját vizsgálati rendszerrel dolgozik. A görbületeket nem egy előre megadott osztályba sorolás alapján kezeli, hanem a kitérések 3 síkjában végzett speciális méréseket figyelembe véve kínál személyre szabott korrekciót. A gyakorlatban kivitelezett korrekciót a páciens egyéni képességeihez (görbület rugalmassága, izomerő, életkor stb.) igazítja. Hasonlóan a Magyarországon elterjedt Schroth módszerhez, egyik a 7 fő scoliosis kezelésére használatos evidence based iskola közül. Többszörös SOSORT díjas intézete az olaszországi ISICO, 2008-ban a scoliosis konzervatív kezelés klinikai kutatási díját nyerte el. Evidence based, 3 dimenziós, modern eljárás, amely megfelel a 2016-ban SOSORT által meghatározott konzervatív kezelés követelményeinek. Forrás: www.seasterapia.hu

Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT-II.)

Ezt a tréninget akkor tudjuk és szoktuk ajánlani, ha a gyermek már képes 4-6 fős csoportban együttműködni. A fejlesztés megkezdésének kiindulópontja egy neuro-és szenzomotoros vizsgálat, amivel felmérjük azokat a motoros képességeket, melyek a sikeres iskolai beváláshoz is alapvetően fontosak.

Figyeljük a gyermek motivációs és együttműködési szintjét, a figyelmének terhelhetőségét, a feladathelyzetek elfogadását vagy hárítását, a kudarcfelismerést és a kudarctűrést, felmérjük a testvázlatot, a térbeli tájékozódást, a lateralitást, dominanciát, az információfeldolgozás gyorsaságát, illetve párhuzamosságát, valamint a finommotorika fejlettségét. Egyszóval meglehetősen átfogó képet kapunk a gyermeked fejlettségéről minden területen.

Ezután a tréning során a felmérés eredményéhez igazított feladatokkal fejlesztjük az olyan képességeket, mint az utánzás, többirányú figyelem, emlékezet, sorrendiség, ritmusérzék, mozgás-beszédszinkron, terhelhetőség, belső kontroll, helyzet-felismerési és problémamegoldó képesség.

Az órák egy változatos fejlesztőeszközökkel berendezett tornateremben zajlanak, ahol vannak padok, zsámolyok, labdák, karikák, kötelek, hinták, trambulin és még gördeszka is. Így a fejlesztés nem csak hatékony lesz, de szórakoztató is – hozzánk szívesen járnak a gyerekek!

A feladatokat mondókákkal, énekekkel kísérjük, így „mellékhatásként” fejlődik a kommunikáció, az anyanyelvi készség és egy sor dalocskát is megtanulnak.

Persze mindez csak ízelítő, egy kis bevezetés a szakmai kulisszák mögé. Nem kell megjegyezned minden terápiát, nem fogjuk kikérdezni: amikor eljössz hozzánk, akkor egy állapotfelmérés során közösen állítjuk össze személyre szabottan a szükséges kezelések és fejlesztések kombinációját, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen a gyermekednek vagy neked.

Core stabilizáló tréning

A törzsizmok fejlesztésével, a törzs stabilizálásával nem csak a gerinc állapotát javítjuk és óvjuk meg a további problémáktól, hanem az egész test egészségére hatással lehetünk. Minden mozdulatunk összefüggésben van a törzsünkkel: fontos tehát ennek a fejlesztése!

A Core stabilizáló tréning vagy torna valamelyik formája elengedhetetlen bármilyen edzésformához vagy prevencióhoz.

A core- izmok feladata az ágyéki gerincszakasz, -a test központjának- stabilizálása, amit nemcsak az itt elhelyezkedő izmok erején keresztül, hanem a mozgásba való bekapcsolódási sorrendjén tud kivitelezni. A core izmok feladatához tartozik még a végtagok mozgásának hatékonnyá tétele miközben a gerinc stabilitását megőrzi. Tehát a törzs izmoknak a mozgás során nem elég csak erősnek lennie, hanem az ideg-izomrendszer kapcsolatának is jónak kell lennie. Ezen kapcsolatok újraprogramozása a kulcstényező a stabilizáló programban.

A krónikus fájdalom rontja az ideg- izom kapcsolatot, így a hatékony- gazdaságos mozgásmintát is. A környező izomcsoportokra és a csontrendszerre több munka hárul ennek következtében ami túlterhelődéshez, újabb fájdalomhoz, ízületi elváltozásokhoz vezet.

A tréning lényege:

 • a mozgékonyság javítás
 • az ideg-izom kapcsolat javítása
 • hatékony, ízületbarát mozgásminta kiépítése
 • izomerő növelése

A felsorolt képességek fejlődésével egyre jobban érezheted magad a testedben.

Funkcionális mozgáselemzés és tréning

Ez a legkellemesebb szolgáltatásunk, ezt ugyanis azoknak ajánljuk, akiknek nincs komoly problémája, csak meg akarja őrizni az egészségét, vagy komolyabb sporttevékenységre készül, például versenyre, vagy maratonra. Egy állapotfelmérés során teszteljük, hogy hol vannak azok a területek, amik gyengébbnek bizonyulnak a többinél, gyenge láncszemek, és esetleg sérülésekhez vezetnek. Ezután ezeket a részeket erősítjük, fejlesztjük, majd egyre összetettebb feladatokon keresztül jutunk el a harmonikusabb mozgásig. Az egyoldalú terhelés elkerülésére is nagyon jó módszer!

Triggerpont kezelés

Ezt akkor alkalmazzuk, ha páciens kisugárzó fájdalmat érez valamelyik testrészében, de a fájdalom valódi forrása igazából nem ott van, hanem egy úgynevezett fájdalompontban vagy triggerpontban. Ilyenkor egy „bemelegítő” masszázzsal ellazítjuk az izmokat, majd a triggerpont nyomásával csökkentjük a fájdalmat, lazítjuk az adott izmot. Ez először kellemetlen lehet, de a rossz érzés meglepően hamar enyhülni fog, majd a fájdalom teljesen el is múlik!

Parietális oszteopátia

Ez egy általános terápia, ami a mozgásszervrendszer működésének elváltozásait vizsgálja és állítja helyre. Ezen módszer használatakor a vázrendszert kezeljük: a csontokat, kötőszöveteket, ínakat és szalagokat.

Kranioszakrális kezelés

Ez a terápia a stressz hatásainak csökkentésére, fejfájás, migrén, arcüreg gyulladás, fülgyulladás megszüntetésére, az immunrendszer erősítésére, a koponyán belüli keringés javítására alkalmas, illetve elősegíti az izomrelaxációt is. A kranioszakrális kezelés a koponyacsontok és a keresztcsont finom mozgatásán keresztül fejti ki jótékony hatását a szervezet egészére.

Viscerális oszteopátia

Ez az idegen nevű terápia a belső szervek működését vizsgálja és állítja helyre. Úgy képzeld el, mint a szervek manuálterápiáját, egyfajta szerv-masszázst. A szerveid ugyanis nincsenek lebetonozva, van egy bizonyos mozgásterük, ahogy az őket körülvevő savós hártyák csúszkálnak egymáson. Ám ha valamelyik letapad, hozzátapad egy másik szervhez, akkor kihatnak egymásra, és akadályozhatják egymás munkáját. Ez vezethet például emésztési problémákhoz, fájdalmakhoz, ízületi- vagy izompanaszokhoz. A viscerális oszteopátia során ezeket a letapadásokat kezeljük.

Kinesio Tape felhelyezés

Biztosan te is láttál már másokon vidám, színes, óriási ragtapaszhoz hasonlító csíkokat, ugye? Ez egy speciális eszköz a kinesio tape, amivel stabilizálni tudjuk az ízületet, valamint csillapítani a fájdalmat. A kinesio tape felgyorsítja az öngyógyulási folyamatot, serkenti a szöveti regenerációt, tehermentesít, segíti az izomfunkciót, tartja az ízületeket, korrigálja a tartást.

McKenzie

A McKenzie terápia segítségével nyaki, háti, deréktáji fájdalmat tudunk megszüntetni, ezért ezt szoktuk ajánlani gerincsérves panaszoknál. Ez a gerinc dekompressziós kezelése, de ne aggódj, egyáltalán nem olyan félelmetes, mint amilyennek hangzik:)

Schroth terápia

Ez egy tudatos, személyre szabott, komplex, háromdimenziós kezelési eljárás. Hatásos módszer a gerincferdülés különböző formái, a Scheuermann-kór, tartási rendellenességek, a gerinc ismeretlen eredetű fájdalmai és degeneratív elváltozásainak korrigálására.

A gerinc elváltozásai az egész testre hatással vannak, ezért ennek a módszernek az alkalmazása során ezeket 2 módon kezeljük:

 1. Aktív eszközökkel:
  ezeket a páciens végzi a megfelelő izmok nyújtásával, illetve erősítésével és a háromdimenziós speciális légzéssel.
 2. Passzív eszközökkel:
  különböző korzettek (fűzők) és a gyógytorna során alkalmazott alápárnázások, illetve a gyógytornász által kézzel végzett korrekciós fogások

A Schroth terápia teljesen személyre szabott, minden páciens a görbületeinek megfelelően kapja a speciális, neki kitalált gyógytorna gyakorlatokat, így a rosszul működő izmok, szalagok, a nem megfelelően terhelődő ízületek a helyes működéshez szükséges ingereket kapják.

Mivel ezek az elváltozások a bordákat is érintik, a személyre szabott gyógytorna nélkül a páciens minden egyes légvétellel erősíti a saját deformitását. Ennek kivédésére megtanítjuk a speciális, háromdimenziós, forgató légzést.

DSGM

Dévény féle Speciális Manuális Technika Gimnasztika Módszer, DGSM

A Dévény-féle módszer nem egyetlen technika a mozgás fejlesztésére, hanem egy komplex, összetett rendszer, ami teljesen új szemszögből közelíti meg a mozgásrehabilitációt. Nem arra fókuszálunk, hogy mi az a mozgás, ami nem megy, nem erőltetünk semmit, hanem kíméletes módszerekkel érjük el azt, hogy a páciens egyedül is képes legyen a mozgásra.

A DGSM akkor a leghatékonyabb, ha minél korábban elkezdjük – akár már az inkubátorban is!

A Dévény-módszer 2 részből áll:

 1. SMT
  A rendellenes helyzetekben rögzült izom-, ín-, és kötőszövetrendszer fellazítása manuálisan. Ekkor rávesszük az adott testrészt, hogy vegye fel a normál pozíciót, az ínak sajátos kezelésével pedig az idegrendszert is stimuláljuk.
 2. AG
  A művészi torna módszerét és gyakorlatait használjuk fel korrekciós célokra. A gyógytornánál sokkal érdekesebb módszer a mozgás fejlesztésére!
 

A DGSM felnőttek és gyermekek esetében is jól használható, az alábbi esetekben:

 • koraszülöttség
 • szopási, táplálási nehézség
 • megkésett mozgásfejlődés
 • Oxigénhiány (cerebralparesis)
 • szülési felkarbénulás (plexus lesio)
 • laza izomtónus (hipotónia)
 • feszes izomtónus (spasztikus)
 • koponya-agy sérülések (hemiparesis-féloldalibénulás, paraparésis-alsóvégtagi bénulás,)
 • nyitott hátgerinc
 • arcidegbénulás (facialis paresis)
 • ferde nyak(torticollis)
 • lábtartási rendellenességek (befelé forduló láb, kifelé forduló láb, dongaláb,
 • csípőficam
 • gerinc problémák
 • műtétek, törések utáni rehabilitáció (váll, könyök, csípő, térd, boka stb.)
 • reumatológiai problémák

Ennél a módszernél nagyon fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük a terápiát, annál hatékonyabb lesz – kisbabák esetében akár már az inkubátorban érdemes elkezdeni!

 

„Kilenc hónapos korára utolérte az időben született babákat a mozgásában.”

„Koraszülött lányunk számára hypoton izomzata miatt ajánlották a DSGM kezelést. Neurológusi és gyermekorvosi javaslatra kezdtük el a terápiát, fél évig heti rendszerességgel vettünk részt a kezeléseken. Réka nagy szakértelemmel rendelkezik a területen, minden részletre figyel, nagyon sok hasznos dolgot mutatott és mondott nekünk, amivel a lányunk mozgásfejlődését segíthettük, követtük. Megnyugtató volt számunkra, hogy jó kezekben van, Réka nagy türelemmel bánik a gyerekekkel. Kilenc hónapos korára utolérte az időben született babákat a mozgásában.

Tímea, Adél anyukája

„A diagnózis ferde nyak, és nyaki hipotónia. Ekkor a kicsi 6 hetes volt.”

Kislányunk, Natasa 2019. Január 12-én látta meg a napvilágot, de az idevezető útja nagyon göröngyös volt. Bár a terhességgel minden rendben volt, de a szülésnél több komplikáció is fellépett: nyakra tekeredett köldökzsinór, ambuballonos lélegeztetés, és törött kulcscsont.
Bár a kórházból úgy jöttünk haza, hogy látszólag minden rendben volt, ahogy teltek a hetek, egyre biztosabbak voltunk benne, hogy valami nem stimmel Natival. Mindig csak egy irányba nézett, a fejét sem próbálta emelni. A diagnózis ferde nyak, és nyaki hipotónia. Ekkor a kicsi 6 hetes volt.

Modern anyaként nyilván első utam az internetre vezetett, kezelési módokat keresve, s ekkor találtam rá a Dévény módszerre, és Rékára. Réka egy gyors felmérés után megállapította, hogy nem csak a nyakkal vannak problémák, hanem lényegében az egész baba hipotón – amolyan tipikus „tészta” baba volt – és féloldalas. Persze nagyon megijedtünk a férjemmel, az elkövetkező hetek aggódással teltek.
Hihetetlen volt azonban a tempó, ahogy Nati fejlődött. Néhány kezelés után már otthon is szépen emelte a fejét, lassan oldódott a féloldalassága is, és a 4 hós ortopédiai kontrollon már a ferde nyak diagnózisának is búcsút mondhattunk.

Történetünket az koronázta meg, mikor 5,5 hónaposan – korát megelőzve – Nati kúszni kezdett.
Mikor 6 hetesen először találkoztunk Rékával, csak abban mertünk reménykedni, hogy kis lemaradással mindent csinálni fog, amit a kortársai.
Köszönjük Neked, hogy a segítségeddel kislányunk felülmúlhatta várakozásainkat.

Lakics Bernadett

Gyógypedagógus, TSMT terapeuta, fuvolaművész-tanár, közoktatásvezető

A gyermekek részére felmérést, tanulási képességvizsgálatot, egyéni fejlesztést és TSMT foglalkozásokat tartok.

Képzettség, szakmai tapasztalatok
 • Gósy Mária féle Beszédpercepciós diagnosztika és terápia (GMP- A beszédészlelés és a beszédmegértés folyamatának vizsgálata és terápiája)
 • Zenei nevelés, zenetanítás: speciális, színes kotta módszer a sajátos nevelési igényű személyeknél
 • A diszlexia megelőzése: az értő olvasás előkészítése, tanulási képességek fejlesztése 6-10 éves korban az értő olvasás érdekében
 • Számolási problémák óvodás- és iskoláskorban
 • Diszkalkulia Pedagógiai Vizsgálata
 • Szenzomotoros szemléletű állapot- és mozgásvizsgálat felvétele, értékelési szempontjai és alkalmazási lehetőségei
 • Organikusan éretlen, homogén csoportba integrálható gyermekek felzárkóztatása tervezett szenzomotoros tréningekkel /TSMT-II. /
 • A neuro-szenzomotoros szemléletű gyermekvizsgálatok interdiszciplináris modellje

Török-Teibler Csilla

Okleveles gyógytornász, masszőr, személyi edző és oszteopata

Speciális fogásokkal enyhítem illetve megszüntetem a hozzám fordulók fájdalmait, helyrehozom az ízületek mozgástartományát. Először a testfelépítésbeli és mozgásbeli eltéréseket vizsgálom, illetve tesztelem, majd  korrigálom, végül betanítom az állapot hosszútávú megtartását és javítását szolgáló gyakorlatokat.

Képzettség, szakmai tapasztalatok
 • Fascia Distorsiós Modell (FDM -1, 2, 3, baby): hatékony eljárás akut és krónikus fájdalomra, mozgásbeszűkülésre, mozgáselmaradásra.
 • Több évnyi kórházi tapasztalattal rendelkezem az ortopédia, traumatológia, geriátria, kardiológia, neurológia területén
 • Jelenleg oszteopátiát tanulok, ami a testet mint egészt vizsgálja, és a megfelelő kezelési mód kiválasztásával állítja helyre az egyensúlyt

Kutas Réka

Gyógytornász, DGSM szakgyógytornász, Schroth terapeuata, McKenzie terapeuta és a centrum vezetője

2019-ben alapítottam a Lendület Centrumot azzal a céllal, hogy magam köré gyűjtve a mozgás- beszédfejlesztéssel foglalkozó szakemberek legjobbjait, egy helyen segíthessünk minél több embernek.

Képzettség, szakmai tapasztalatok
 • 1998-ban gyógytornász diplomát szereztem POTE Zalaegerszegi Főiskolai Karán
 • 1997-ben sportoktatói (aerobic) tanfolyam
 • 1997-ben hydrobic vízigimnasztika tanfolyam
 • 2004-ig a Szigetvári Városi Kórházban dolgoztam a mozgásszervi rehabilitációs osztályon. Tapasztalatot szereztem az ambuláns és osztályos beteg rehabilitációban, neurológiai (koponya, agy sérültek), ortopédiai és reumatológiai, gyerekgyógyászati kórképekben.
  • Eközben tagja voltam a polimyositises és dermatomyositises betegek terápiáját kialakító munkacsoportnak
  • Elláttam a gyógytornász főiskolai hallgatók gyakorlati vezető feladatát
  • Rendszeresen részt vettem szakmai kongresszusokon előadóként
 • McKenzie A, B, C (gerinc mechanikai elváltozásainak terápiája) képesítést szereztem, függesztőrács tanfolyamot végeztem
 • Önálló gyógytorna szakrendelést vezettem a Szigetvári Városi Kórház működési keretén belül Szentlőrincen
 • 2004-ben DSGM szakgyógytornász diplomát szereztem. A Dévény Anna alapítvány számára a DSGM képzéshez kapcsolódóan gyakorlatvezetést is végzek.
 • 2017-től a Dévény Alapítvány közreműködőjeként a társadalombiztosítás (NEAK) által finanszírozott szolgáltatást is nyújtok.
 • 2015: Schroth terápia: a gerincferdülés modern, szakszerű kezeléséhez elengedhetetlen.
 • 2015: Acu-Tape alaptanfolyam

Hencseiné Grain Andrea

Gyógypedagógus és logopédus

A Lendület Centrumban azoknak, az elsősorban 4-14 éves gyermekeknek tudok segíteni, akiknél nyelvi elmaradás tapasztalható, artikulációs problémákkal küzdenek, beszédészlelésük, beszédértésük gyengébb. Azokat is szeretettel várom, akik szeretnének felkészülni az iskolára, az iskolában jelentkező olvasás-, írás tanulási nehézségeik leküzdéséhez keresnek segítséget, vagy csak bizonytalanok és felmérést, tanácsadást szeretnének.

Képzettség, szakmai tapasztalatok
 • 2009-ben végeztem kiváló eredménnyel a Kaposvári Egyetemen logopédusként
 • Jelenleg mester gyógypedagógusi tanulmányaimat folytatom az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.
 • Az eltelt évek alatt a megye rengeteg óvodájában lehettem a gyerekek segítségére, emellett több városban a diagnosztikus munkában is részt vettem.
 • Számos szakmai továbbképzést végeztem például beszédészlelés, beszédtechnika, tanulásmódszertan területeken és tervezem ezt a jövőben is
 • Jelenleg a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pécsi Tagintézményében dolgozom főállásban, és vezetem a pécsi és megyei logopédia munkaközösséget.